De boerderij in Warmenhuizen

In de Dorpsstraat, op nummer 139, staat een van de grootste stolpboerderijen van het pittoreske Noord-Hollandse dorp Warmenhuizen. Het prachtige provinciale monument is gebouwd in 1892. En nu, 130 jaar na dato, wordt er nieuw leven ingeblazen.

Het unieke bouwwerk heeft een karakteristieke West-Friese vorm. De enorme stolp kent een dubbel vierkant en een voorhuis. Dat laatste blijft zo goed als intact, net als de bijzondere plafonds. Historie moet je immers koesteren.

Na een grondige verbouwing door de firma Pronk Bouw zullen er in het achterste gedeelte van de boerderij 13 appartementen worden gerealiseerd. 8 op de begane grond, 5 op de verdieping (tegen die tijd dat de behoefte er is tevens bereikbaar met een lift). De twee woonkamers en het wellnessbad maken het plaatje compleet.

De huidige renovatie wordt uitgevoerd met respect voor de monumentale en historische waarde van het gebouw Met onder andere als doel om het bedrijf op een zo CO2-neutraal mogelijke wijze te laten functioneren, naar de modernste en meest duurzame maatstaven. Er komt een warmtepomp, er komen zonnecollectoren en het regenwater wordt opgevangen en hergebruikt.

Waarom Warmenhuizen?

Een echt dorp, dat is Warmenhuizen. In de lokale volksmond ook wel ‘Warmentuut’ genoemd. De nuchtere en directe Noord-Hollandse taal die ze er spreken is wellicht wennen als je er niet vandaan komt. Maar wel duidelijk. De ondernemende inborst is uniek. Ze geven elkaar de ruimte om te ondernemen. Ze gunnen en geloven. Ook in Honingraatzorg.

De mentaliteit is die van niet lullen, maar poetsen en op een fijne manier is er sociale controle. Er is vertrouwen, en dat wordt niet beschaamd. In Warmenhuizen zorgt men voor elkaar. In Warmenhuizen zorgt men voor Honingraatzorg. En wij om onze beurt voor hen. Daarom Warmentuut.

Scroll naar boven